Fundaţia Europeană Titulescu – Centrul de Studii Strategice au organizat joi, 6 noiembrie 2014, de la orele 16:00, dezbaterea cu tema Statul Islamic – o provocare globală.
Invitați speciali: dl. prof.univ.dr. Marius VĂCĂRELU, Școala Națională pentru Studii Politice și Administrative, și dl. Șerban Filip CIOCULESCU, cercetător științific la Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară din București. Moderator: dl. Adrian NĂSTASE, președintele FET.
Evenimentul a avut loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47.
Gh.I.D. 8 noiembrie 2014
Salutara initiativa FET de a introduce in programul de evenimente dezbaterea Statul Islamic – o provocare globala. Premizele de valoare adaugata au fost amplificate de inspiratia in ce priveste data programarii.
Gratitudine pentru modul magistral in care Presedintele FET, domnul Presedinte Adrian Nastase, s-a achitat de rolul dual – moderator, dar si vector credibil si de substanta al dialogului, cu inputuri ce au constituit un veritabil food for thought.
Felicitari celor doi profesori, care au dovedit ca stapanesc aproape la perfectie materia in chestiune. Inevitabil, deformarea profesionala si sursele cvasi-livresti reci, rupte de conexiunea nemijlocita cu evolutiile fierbinti, de la fata locului, nu au putut evita in intregime stilul ex cathedra. Pe alocuri a aparut un aparent exces de corectitudine politica – de ex., atunci cand s-a vorbit de avatarurile unui posibil stat kurd, s-a evitat referirea la experienta (pozitiva/ specifica/nu lipsita de probleme) legata de statul Palestinian. Insa, cel mai serios aspect – no offense – a fost nevoia (putin satisfacuta) de pragmatism, in termeni politico-diplomatici, ca si referitor la alte instrumente din trusa de scule a decidentului de politica externa vis-a-vis cu provocarea/ameninatarea ISIS: opeartiuni militare vs. calea politico-diplomatica si a actiunilor din domeniul luptei anti-teroriste etc.
Astfel, s-a ratat si sansa de a se face necesara trecere de la sintagma provocare (folosita in titlul dezbaterii) la conceptul sustinut de realitatile din teren, respectiv cel de amenintare. Asta si in lumina Comunicatului final al Summitului NATO, de la inceputul lunii septembrie a.c. in care se spune ca, asa-zisul Stat Islamic din Irak si Levant (ISIL) reprezinta o amenintare grava pentru popoarele irakian si sirian, pentru intrega regiune extinsa si pentru natiunile noastre.
De asemenea, Concluziile Reuniunii Speciale, din 30 august a.c., a Consiliului European accentueaza ca, crearea unui Califat Islamic in Irak si Siria si exportul Islamist-extremist de terorism pe care acesta se bazeaza constituie o amenintare directa pentru securitatea tarilor europene.
Toate acestea ar fi impus si efortul pentru o definire intr-un sens mai nuantat pentru ISIS/ISIL/Da’esh/SI. Relevanta ni se pare astfel definirea avansata de reputatul Congressional Research Service, de Washington, in chiar debutul documentului sau intitulat The “Islamic State” Crisis and U.S. Policy, datat 22 Octombrie, 2014: The Islamic State is a transnational Sunni Islamist insurgent and terrorist group etc.
In lumina celor de mai inainte, cei doi distinsi profesori ar fi putut face referire, spre beneficiul auditoriului, la consistentul si extrem de operationalul pachet de Concluzii pe tema ISIS/ Da’esh crisis in Syria and Iraq, adoptat de catre ministrii de externe ai tarilor UE, la reuniunea de la Luxembourg, din 20 octombrie a.c. In context, ar fi meritat sa se introduca in discutie specificitatile situatiei tarii noastre, de la potentialele amenintari particulare din directia ISIS, la contributiile Romaniei la Coalitia anti-ISIS initiata si condusa de SUA.
De altfel, nici istoria nu prea indepartata nu ne ramane datoare: in zona orasului Raqqa, declarat acum asa-zisa capitala a Statului/ Califatului Islamic, sute de muncitori si specialisti romani au fost implicati, in perioada anilor 1975-1985, la un vast proiect de cooperare avand ca obiect lucrari de imbunatatiri funciare si irigatii in Bazinul Eufratului (circa 22.000 ha), alte doua obiective de cooperare romano-siriene aflandu-se in parti ale Siriei atacate, pe parcursul ultimilor trei ani ale tragicului razboi civil, de alte grupari de combatanti impotriva regimului Assad (La Homs, fabrica de in ingrasaminte chimice, la Alep, fabrica de ciment).
N.B. Si de aceasta data, FET a pus la dispozitia celor prezenti, in debutul dezbaterii, un material de sinteza. O serie de erori constatate la o lectura atenta – de ordin factual, plus unele ambiguitati de redactare, nu diminueaza insa cu nimic aprecierea ce trebuie data celor/celui care a depus eforturi evidente si notabile.
Pingback: Firearms For Sale
santorini bossa nova
Pingback: ย้ายเฟอร์นิเจอร์ ชลบุรี