In Memoriam Traian Zorzoliu (1936-2015)

S-A STINS BĂDICA TRAIAN…

Traian Zorzoliu s-a născut la 15 decembrie 1936 în comuna Stoicăneşti, județul Olt.

A urmat şcoala primară şi gimnaziul în satul natal. În anul 1954 a absolvit Liceul „Sf. Sava” din Bucureşti. Între anii 1956-1958 a urmat Şcoala Postliceală de Contabilitate din Lugoj, timp în care a frecventat şi cursurile Şcolii Populare de Artă “Ion Vidu” din Lugoj, secţia pictură. În anul 1974 a absolvit Facultatea de Desen din cadrul Universităţii Timişoara, iar în anul 1985 Secţia de Muzeologie din cadrul Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucureşti.

A lucrat 22 ani în învăţământ, ca profesor de desen, gradul I didactic, având rezultate remarcabile în educaţia plastică şi formarea culturii generale a elevilor Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu” din Drăgăneşti-Olt.

A activat în mediul cultural al judeţului Olt din anul 1964. Din anul 1980 a fost director al Muzeului Câmpiei Boianului din Drăgăneşti Olt. S-a numărat între membrii fondatori ai Casei Memoriale „Nicolae Titulescu” în anul 1982. A fost recunoscut ca unul dintre promotorii muzeografiei pe meleagurile Oltului. A contribuit la organizarea şi introducerea în circuitul public şi ştiinţific a Muzeului Mănăstirii Brâncoveni (1995), Muzeului Mănăstirii Curtea de Argeş (1996), a Pinacotecii „Nicolae Titulescu” din Ialoveni, Republica Moldova (1997), Muzeului Mănăstirii Cozia (1998), Muzeului Cărţii bisericeşti al Episcopiei Râmnicului (2002), a Complexului Muzeal Boianu-Stoicăneşti (2006), a Arheoparcului Gumelniţa din cadrul Muzeului Câmpiei Boianului din Drăgăneşti-Olt (2009) şi a Muzeului Mănăstirii Arnota (2011).

A participat la numeroase campanii arheologice întreprinse în tell-ul gumelniţean de la Drăgăneşti-Olt, alături de prof. Mihail Butoi, dr. Marin Nica, dr. Aurelia Grosu, dr. Cristian Schuster, ș.a. A susţinut numeroase comunicări ştiinţifice la simpozioane naţionale şi internaţionale în care a pledat pentru protejarea, păstrarea şi popularizarea patrimoniului mobil şi imobil al judeţului Olt. A publicat 15 cărţi de istorie locală.

S-a remarcat în domeniul artelor plastice având în biografia artistică 25 de expoziţii personale şi 40 de participări la expoziţii de grup în ţară şi străinătate. Lucrările sale înnobilează prestigioase colecţii muzeale.

A fost membru fondator al Fundaţiei Europene Titulescu, al Asociaţiei „Nicolae Titulescu” Olt şi al Filialei judeţene Olt de Istorie şi Retrologie Agrară.

Drept recunoaştere a meritelor incontestabile avute în promovarea actului cultural în spaţiul local şi naţional a primit numeroase premii şi distincţii: „Medalia Prieteniei” oferită de Muzeul din Bruxelles, în anul 1990, Medalia „Meritul Cultural”, clasa a II-a, din partea Preşedinţiei României (2005), Trofeul Omul de Cultură al Anului oferit de publicaţia „Gazeta Oltului” în anul 2006 ş.a. În anul 2010 i-a fost conferit titlul de Cetăţean de Onoare al Oraşului Drăgăneşti-Olt .

Traian Zorzoliu îşi definea crezul său existenţial şi toată arderea intelectuală în slujba valorilor perene ale spiritului  românesc în următoarele cuvinte: „Nu mi-a plăcut să mă aşez la marginea preocupărilor omeneşti. Mi-a plăcut toată viaţa să nu trăiesc în anonimat şi să fiu folositor oamenilor. După părerea mea omul moare de două ori: odată când decide Dumnezeu şi odată când vor muri cei care-l pomenesc. Pomenirea ţi-o faci prin fapte care înseamnă muncă, perseverenţă şi renunţări. Este acea muncă pe care o faci în folosul comunităţii.”

Muzeul Județean Olt a pierdut un părinte ocrotitor, un colaborator statornic și un prieten adevărat. Bădică Traiane, fie-ți țărâna ușoară!

 

Colectivul Muzeului Județean Olt

6 thoughts on “In Memoriam Traian Zorzoliu (1936-2015)”

  1. Pingback: Exness

  2. Pingback: site

  3. Pingback: aksara178

  4. Pingback: เครื่องสแกนนิ้ว

  5. Pingback: sistem clima

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top