Pagini de istorie a presei românești rememorate la Fundația Titulescu

Fundația Europeană Titulescu a organizat marți, 3 februarie 2015, ora 11:00, lansarea volumului Condeie, voci, chipuri. Presa românească – pagini de istorie, semnat de ambasadorul Neagu UDROIU. Alături de autor, au luat cuvântul E.S. dl. Ion ILIESCU, fost președinte al României, academician Răzvan THEODORESCU, ambasador George APOSTOIU, teleaștii Ilie CIURESCU și Nicolae MELINESCU, scriitorii Nicolae Dan FRUNTELATĂ și Florentin POPESCU și prof.univ.dr. Titus VÂJEU. Moderator: prof.univ.dr. Adrian NĂSTASE, președintele FET.

Evenimentul a avut loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1, București.

“Cum se poate constata, și la noi, ca și în alte părți, cândva condeiele deveneau voci, după cum adesea au devenit chipuri. În unele cazuri se întâmplă și azi la fel. Cu observația că și reversul își are trăirile proprii.

Facerea unei gazete este un proces de mai largă cuprindere. Lângă jurnalist ocupă poziție tehnicienii, oamenii mașinilor – tipografii numiți după cele ce le-a revenit fiecăruia de făcut la vremea lor: culegători, paginatori, zețari, împrumutând și derivând termeni furnizați de utilajele aflate în folosință – linotip, calandru, rotativă. S-au format profesii conexe – corectură, secretariatul tehnic de redacție, difuzorii.

Mă simt dator să-i numesc pe cei care au pus umărul la nașterea, existența și înflorirea gazetelor românești.

În primul rând, de spus că adevăratul condeier era un intelectual prin vocație. Unii cu mai multe diplome, cu pregătire în exces, alții cu niciuna. I-a alăturat un atribut de care nu vorbim îndeajuns: talentul. Nu surprinde constatarea că, în bună măsură, existența gazetelor este datorată scriitorilor de vocație. Unii doar prin producția literară, alții și prin implicarea în scriitura articolului-matcă, ancorat în versiunea la zi a evenimentului. Condeiul lor generează jurnalul in integrum – de la editorial la titlu, de la cronică la fapt divers. Creația literară face parte din anatomia jurnalului ori revistei.” (Extras din “Cuvânt prevenitor“, Vol. “Condeie, voci, chipuri. Presa românească – pagini de istorie“, al dl. ambasador Neagu Udroiu)

 

 

10 thoughts on “Pagini de istorie a presei românești rememorate la Fundația Titulescu”

  1. Pingback: kaspa miner

  2. Pingback: Online medicatie kopen zonder recept bij het beste Benu apotheek alternatief in Amsterdam Rotterdam Utrecht Den Haag Eindhoven Groningen Tilburg Almere Breda Nijmegen Noord-Holland Zuid-Holland Noord-Brabant Limburg Zeeland Online medicatie kopen zonder r

  3. Pingback: Medicijnen bestellen zonder recept bij Benu apotheek vervanger gevestigd in Nijmegen

  4. Pingback: เว็บดูบอล

  5. Pingback: white berry strain for sale online

  6. Pingback: รับทำ Google Ads

  7. Pingback: รับทำ SEO

  8. Pingback: Treesap gummies

  9. Pingback: land slot auto เว็บตรง

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top