La mulți ani, România!

1 Decembrie este Ziua Naţională a României, adoptată prin lege după înlăturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.

Prezența unui număr atât de mare de români, veniți pe jos, cu trenul, cu căruța sau călare, îmbrăcați în straie populare de sărbătoare, cu steaguri tricolore a făcut ca această adunare să rămână în istorie. Simbolic, mulțimea a urcat spre drumul către Cetățuie printre șiruri de țărani români înveșmântați în sumane de pătură albă și cu căciulile oștenilor lui Mihai Viteazul. Ei treceau în drumul lor pe sub poarta lui Mihai Viteazul și se adunau pe Câmpul lui Horea.

În această atmosferă de mare sărbătoare și bucurie se dădea citire textului Rezoluției Unirii. La ceasurile 12 din ziua de 1 Decembrie 1918, prin votarea unanimă a Rezoluției, unirea Transilvaniei cu România a fost înfăptuită.

Marea Unire a încununat aspiraţiile seculare ale românilor de a vieţui într-un singur stat. Ea a fost rodul luptei tuturor forţelor şi categoriilor sociale interne. De asemenea, au contribuit la edificarea ei o generaţie importantă de oameni politici precum: regele Ferdinand, lonel Brătianu, luliu Maniu, lon Nistor, Take lonescu, lon Inculeţ, Nicolae lorga şi mulţi alţii.

România reîntregită cuprindea între hotarele sale istorice o suprafață de 295.049 km2 față de 137.000 km2 înainte de 1918 și o populație de peste 16.500.000 de locuitori față de 7.250.000.

Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Naţională şi marchează momentul creării României Mari, situându-se in continuarea precedentelor acţiuni unioniste ale fraţilor din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918).

La mulți ani, România!

Scroll to Top