Aniversare: 135 de ani de la nașterea lui Nicolae Titulescu

Fundația Europeană Titulescu vă invită marți, 7 martie 2017, începând cu ora 16:00 la aniversarea a „135 de ani de la nașterea lui Nicolae Titulescu.”

Cu alocuțiuni din partea:

Alexandru Victor MICULA – Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Externe
Acad. Dan BERINDEI
Acad. Răzvan THEODORESCU
Dr. Alin SPÂNU
Dr. Liviu ȚĂRANU

Moderator: Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE

Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și ROMFILATELIA
și va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff, nr.47, sector 1, București.

 

Mircea POPESCU:

„Câteva impresii proaspete de la Aniversarea a 135 de ani de la nașterea lui Titulescu desfășurată la Fundația Titulescu.
Dincolo de prezentarea apreciativă a diplomatului Titulescu, Domnii Alin Spânu și Liviu Țăranu au prezentat și unele date inedite despre controversele care au plutit asupra personalității lui Nicolae Titulescu. Moderatorul, profesorul Adrian Năstase a umplut tranziția dintre prezentări, cu excelente completări. Într-un cuvânt, m-am bucurat să particip la o manifestare de o asemenea ținută.
Vorbitorii au adus și ei date despre epoca în care a trăit diplomatul român și unele relații pe care acesta le-a avut cu diverse personalități politice ale lumii.
În ce mă privește, am atins două puncte:
1. Deoarece Fundația pregătește o serie de lucrări dedicate personalității lui Titulescu, am sugerat ca măcar una din aceste lucrări să conțină o prezentare paralela a argumentelor pro și contra activității lui diplomatice.
Am avut surpriza, ca domnul Năstase să aibă răspunsul pregătit. Lucrarea ”Pro și contra Titulescu” a fost publicată încă din 2002 sub auspiciile Fundatției în îngrijirea lui George Potra. Și ca surpriza să fie completă, dl. profesor, cu multa amabilitate, mi-a dăruit pe loc un exemplar.
2. Am spus că, în opinia mea, Nicolae Titulescu este un precursor al progresismului, pe care a încercat să-l aplice în politica sa diplomatică. Este același progresism care împânzește astăzi Europa, mai ales occidentală, și America partidului democrat. Mă rog, eu, după cum am declarat permanent, sunt în totală opoziție cu această ideologie. Dar, am considerat că ar fi fost indecent și absolut deplasat să încerc să-i critic viziunea tocmai într-un moment aniversar și tocmai în locuința sa care găzduiește azi Fundația ce-i poartă numele.
Totuși, în opinia mea, contestarea și criticile de care a avut parte în timpul vieții, cred că se datorează faptului că ideile sale progresiste veneau imediat după ce România tocmai se reîntregise exclusiv datorită naționalismului și tot datorită naționalismului se creaseră statele naționale europene.
În plus, statele în care domnea naționalismul extremist al expansionismului, Germania și Italia, în principal, nu vedeau cu ochi buni apropierea lui Titulescu, de o Rusie sovietică la fel de expansionistă.
Și această orbire, sau naivitate i se poate reproșa indiscutabil, deoarece Rusia nu a vrut niciun moment să trateze România ca un egal și n-a avut niciodata intenția să recunoască Basarabia de jure ca parte a statului roman.
Relațiile lui personale cu Litvinov, ministrul de externe sovietic au fost o perdea în spatele căreia Rusia sovietică și-a aranjat relațiile cu Germania hitleristă (Tratatul Ribbentop-Molotov) pregătindu-se de expansiune și în dauna României.
O întrebare, desigur fără răspuns, dar care a plutit spusă sau gândită a fost: „Oare ce ar fi făcut Titulescu în condițiile de astăzi din Europa”.
Un răspuns probabil ar fi fost acela că în condițiile de diplomat cu numeroase conexiuni personale în întreaga lume europeană probabil ar fi avut un cuvânt important de spus. Oricum ar fi pus România pe un alt loc decât unul aflat pe cercul exterior european pe care diplomația de astăzi reușește să ne țintuiască fără speranțe.
În opinia mea, tocmai viziunea sa progresistă, identică cu a „granzilor UE” l-ar fi pus în situația de a apropia România destul de aproape de nucleu. Poate Titulescu ar fi ajuns ce este astăzi un Jean-Claude Juncker.
Dar, desigur lumea de astăzi este mult mai complexă, așa încât răspunsul este greu de anticipat.”

10 thoughts on “Aniversare: 135 de ani de la nașterea lui Nicolae Titulescu”

  1. Pingback: how to join illuminati

  2. Pingback: ความรู้ สายพนันออนไลน์

  3. Pingback: click here

  4. Pingback: รับทำวิจัย

  5. Pingback: buy african kobe for sale in australia

  6. Pingback: เดิมพันอีสปอร์ต LSM9

  7. Pingback: กีฬาใช้อุปกรณ์น้อย

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top