Imago Romaniae Terra Christiana

Secretariatul de Stat pentru Culte împreună cu Muzeul Național de Istorie al Romaniei, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, Muzeul Hărţilor și al Cărţii Vechi și Fundația Europeană Titulescu organizează expoziția Imago Romaniae. Terra Christiana.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 8 august 2018, începând cu ora 18:00, la sediul Muzeului Național de Istorie al României din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București.

La realizarea acestui proiect au participat: Biblioteca Județeană Mureș, Biblioteca Teleki Bolyai (Târgu Mureș), Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeul Județean Mureș (Târgu Mures), Muzeul Casa Junilor al Societăţii Junilor Braşovecheni (Brașov), Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. din România (Sibiu), Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Parohia Armeano-Catolică din Gherla, Parohia Bisericii Zlătari din Bucureşti, Federația Comunităților Evreieşti din România, Anticariatul Unu, colecționarul Dragoș Stăncescu, parteneri din lumea muzeelor, instituții ecleziastice și anticari din România, păstrători ai unui bogat patrimoniu de sorginte ecleziastică.

Gândită în contextul Centenarului Marii Uniri, expoziția își propune să prezinte într-un mod inedit, prin intermediul hărţilor, tipăriturilor, dar şi al obiectelor de artă ecleziastica creștină, diverse contexte istorice premergatoare înfăptuirii statului modern român, în care factorul de coeziune definitoriu a fost apartenența la creștinism a populației cuprinsă în actualele granițe ale României.

Acest proiect este o continuare a expoziției Monumenta Romaniae Vatican, vernisată în ianuarie 1996, în Salonul Sixtin de la Vatican. Susţinută de Arhiepiscopia Catolică din Bucuresti, Ministerul român al Afacerilor Externe și Biblioteca Apostolică a Vaticanului, expoziția a fost îngrijită de marele vaticanist, profesorul Ion Dumitriu-Snagov. Expoziția era o sinteză a mărturiilor istorice despre români, existente în colecțiile Vaticanului.

Dupa 22 de ani, această tematică este reluată la Bucureşti, la Muzeul National de Istorie României și îmbogățită cu artefacte provenind de la institutii muzeale din România. Întregul demers expozițional intenționează să contureze, în lumina hărților vechi ale întregului spațiu traversat de cursul Dunarii de Jos și vecinătățile acestuia, din Câmpia Panonniei, până în Peninsula Crimeea, o istorie ateritoriului românesc din perspectiva ecumenismului, al cunoaşterii și recunoaşterii diversității din lumea confesiunilor religioase, în care creștinismul a îndeplinit rolul unui veritabil promotor al toleranței între semeni și acela de cel mai important liant spiritual în calea spre modernitate. Aceste mărturii istorice prezentate în expoziția Imago Romaniae. Terra Christiana şi-au păstrat prospeţimea şi actualitatea, de aceea ne exprimăm convingerea că vor reprezenta pentru vizitatori un prilej important de îmbogățire și aprofundare a cunoștințelor despre istoria europeană a românilor şi, mai ales, un prilej de îmbogățire sufletească pentru noi toți.

 

Expozitia va fi deschisă la MNIR în perioada 8 august – 1 octombrie 2018, putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

 

Leave a Comment

Scroll to Top