Fundația Europeană Titulescu a găzduit vineri, 27 septembrie 2019, cea de-a cincea conferință în parteneriat cu Fondul Alexander Gorchakov pentru diplomație publică din Moscova, care a avut ca temă “Cea de-a 85 aniversare a semnării tratatului din 1934 privind reluarea relațiilor diplomatice dintre România și Uniunea Sovietică”.
În alocuțiunea de deschidere a lucrărilor, prof.univ.dr. Adrian Năstase, președintele FET, a salutat continuarea dialogului, la nivel academic, dintre cele două fundații, devenit deja o tradiție, și a evidențiat importanța deosebită a acestui moment din istoria diplomației române. În acest sens, domnia sa a evocat o declarație acordată de Nicolae Titulescu unui corespondent la Geneva al ziarului Izvestia, la 18 ianuarie 1935, în care acesta reitera urm[toarele:
”Consider reluarea raporturilor diplomatice între România și URSS ca unul dintre cele mai importante acte din viața mea politică. (…) Personalitatea domnului Litvinov a câștigat stima noastră încă cu mult înainte de stabilirea raporturilor actuale de prietenie între România și URSS. Contribuțiile domnului Litvinov la opera colaborării internaționale sunt din cele mai prețioase. Este suficient să se menționeze definiția agresorului, care, dacă ar fi fost acceptată de toate statele, ar fi făcut mai greu războiul prin stabilirea responsabilității indiscutabile a aceluia care l-a declarat. România urmărește cu cel mai mare interes toate tratativele care au loc actualmente în toate părțile Europei. Situația geografică a României explică dorința sa de a vedea izbutind cât mai curând tratativele în vederea încheierii Pactului Oriental.”
La rândul său, ambasadorul Leonid Vadimovich Drachevskiy, directorul executiv al Fondului Alexander Gorchakov pentru diplomație publică din Moscova, a apreciat activitatea comună desfășurată de cele două fundații, amintind că fiecare dintre personalitățile al căror nume îl poartă acestea a participat, în epoca sa, activ și susținut, la eforturile de creare a unei noi ordini a păcii pe continentul european, fiind veritabile exemple ale modului în care cele două părți trebuie să conlucreze.
În deschiderea lucrărilor a luat cuvântul și E.S. Valery Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse la București, care a subliniat sensul simbolic major al discuțiilor conferinței. ”În urmă cu 85 de ani, doi diplomați proeminenți au reușit să descâlcească cel mai mare nod de pe harta politică a vremii”, a declarat dl. Kuzmin, acordul dintre URSS și România indicând un mod alternativ de dezvoltare a relațiilor bilaterale. În opinia domniei sale, lumea actuală se confruntă cu o situație similară celei de dinaintea izbucnirii celui de-al doilea Război Mondial, existând o tendință privind formarea unei ordini mondiale multipolare care să nu țină cont de raportul de forțe. Acestei tendințe, a afirmat ambasadorul rus, Federația Rusă îi contrapune o diplomație activă, în favoarea unui rol mai important al Organizației Națiunilor Unite.
Prezentările participanților la manifestare au fost structurate în jurul a trei paneluri de discuție și au vizat următoarele teme:
- ”România în politica externă a URSS (1920 – 1939): Opțiunea M. Litvinov”
- ”Relațiile româno-sovietice în epoca prăbușirii Societății Națiunilor și a securității colective”
- ”Societatea Națiunilor și problema păcii în abordările unor teologi români din perioada interbelică”
- “Statele din Europa Centrală și de Est după Primul Război Mondial: probleme și identitate”
- ”Relațiile României cu Uniunea Sovietică (1929 – 1934). De la semnarea Protocolului de la Moscova la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două state”
- ”Eșecul negocierilor sovieto-române în perioada 1918 – 1924”
- ”Stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și URSS. Reacții internaționale”
- ”Din istoria relațiilor economice româno-sovietice. reluarea traficului feroviar în 1935”
- ”Relațiile româno-ruse și problemele stabilității în regiunea Mării Baltice și a Mării Negre”
- ”Încercările de a încheia un pact de neagresiune sovieto-român (1932)”
- ”Problema Basarabiei” în relațiile sovieto-române în anii 1920 și 1930”
- ”Pro și contra: o perspectivă actuală asupra omului politic Nicolae Titulescu”
- ”Nicolae Titulescu și reconfigurarea relațiilor dintre România și Uniunea Sovietică: de la eșecul tratativelor de la Riga (1932) la succesul convențiilor pentru definirea agresiunii (1933)”
- ”Rusia și România: de la istorie la prezent”
La conferință au participat istorici, cercetători și reprezentanți ai mediului academic din România și Federația Rusă, membri ai Fundației Europene Titulescu și oficiali ai ambasadei Federației Ruse la București.
Pingback: sex tre em
Pingback: carts vape
Pingback: https://stealthex.io
Pingback: One day Phi Phi islands Trip from Phuket
Pingback: เช่ารถตู้พร้อมคนขับ
Pingback: ผ้าวน
Pingback: ลงประกาศขายบ้านฟรี
Pingback: coupon code