Lansare: IN MEMORIAM | „RĂZBOIUL CEL MARE 1914-1918. CALVARUL PRIZONIERILOR ROMÂNI ÎN ALSACIA ȘI LORENA”

Fundația Europeană Titulescu împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române organizează marți15 octombrie 2019, începând cu ora 17:00, lansarea volumului bibliofil „Războiul cel mare 1914-1918. Calvarul prizonierilor români în Alsacia și Lorena”, realizat cu ocazia aniversării celor 100 de ani de la întregirea României.

 

Invitați:

Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE – Președintele Fundației Europene Titulescu

Ilie BĂDESCU – Membru corespondent al Academiei Române

Ion GIURCĂ – Specialist în istorie militară

Florin ROTARU – Istoric – cercetător

Jean-Yves CONRAD – Istoric- cercetător (Franța)

Prof. Mircia DUMITRESCU – membru corespondent al Academiei Române

 

Moderator:

Ioan CRISTESCU – director Muzeul Național al Literaturii Române

 

Cartea se dorește a fi un pomelnic al tuturor soldaților prizonieri trecuți la cele veșnice departe de țara lor. Volumul bibliofil este o continuare a proiectului dedicat tuturor soldaților căzuți la datorie pentru țara lor. Apariția acestui volum nu ar fi fost posibilă fără relatările istorice ale lui Jean Nouezille și cercetarea devotată a lui Jean Yves Conrad, care a pus la dispoziție lista nominală a soldaților înhumați.

„În anul 1997, de la Editura Semne, am primit cartea Calvarul prizonierilor români din Alsacia – Lorena în 1917-1918, scrisă de Jean Nouzille, unde am descoperit numele bunicului meu, Ion Dospina, decedat într-un spital din Cherbourg (Manche) pe data de 26 aprilie 1919, înhumat apoi în cimitirul eroilor din Soulzmartt. Domnul Jean-Yves Conrad mi-a obținut și certificatul lui de deces – înmânat prin Florin Rotaru. Pronia a făcut ca acest document să-l primesc după exact 100 de ani, când omagiem Centenarul statului român. Mă gândesc că poate bunicul a aflat de sfârșitul războiului și, că, spera să se întoarcă acasă de pe patul de spital, ceea ce nu s-a întâmplat. Nu am nici măcar o fotografie cu el”, afirmă prof. Mircia Dumitrescu despre ideea care a stat la baza acestui volum la care a lucrat cu smerenie și respect pentru memoria celor care au căzut la datorie.

„Tragica și puțin știuta jertfă a celor peste 2000 de soldați români morți ca prizonieri ai germanilor din Alsacia și Lorena acum un veac este un capitol de istorie națională pe care nu avem voie să-l ignorăm. «Istoria țării prin cei mici» – se regăsește aici. În fapt, acești bravi eroi morți departe de casă sunt «cei mari», care au făcut România Mare pe care nu au apucat să o vadă. În fața mormintelor închise acum o sută de ani să ne plecăm frunțile cu pietate”, scrie la începutul volumului acad. Răzvan Theodorescu.

Volumul bibliofil Războiul cel mare 1914-1918. Calvarul prizonierilor români în Alsacia și Lorena a văzut lumina tiparului la 26 aprilie 2019, într-un tiraj de 33 de exemplare. Viziunea grafică și cele zece ilustrații originale semnate olograf de Mircia Dumitrescu sunt tipărite pe hârtia manuală realizată  de Vincze Laszlo & Fii din Szentendre, Ungaria. Editare text și imagine tehnoredactare Orban Anna Maria și Tibor Dumitrescu Orban.

 

 

În cadrul lansării va fi prezentat și volumul „Mémoriel des 3030 soldats roumains « Morts pour la France » durand la Grande Guerre 1916-1918”, autor Jean-Yves Conrad.

 

Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și SIF MOLDOVA și va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1, București.

 

Vă așteptăm!

 

13 thoughts on “Lansare: IN MEMORIAM | „RĂZBOIUL CEL MARE 1914-1918. CALVARUL PRIZONIERILOR ROMÂNI ÎN ALSACIA ȘI LORENA””

  1. Pingback: website

  2. Pingback: check this site out

  3. Pingback: 웹툰 미리보기

  4. Pingback: Firearms For Sale

  5. Pingback: rent scooters in las vegas

  6. Pingback: จำนำโรเล็กซ์

  7. Pingback: รับทำวิจัย

  8. Pingback: เสื้อวิ่ง

  9. Pingback: magic mushroom chocolate

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top