Fundația Europeană Titulescu împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române organizează marți, 15 octombrie 2019, începând cu ora 17:00, lansarea volumului bibliofil „Războiul cel mare 1914-1918. Calvarul prizonierilor români în Alsacia și Lorena”, realizat cu ocazia aniversării celor 100 de ani de la întregirea României.
Invitați:
Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE – Președintele Fundației Europene Titulescu
Ilie BĂDESCU – Membru corespondent al Academiei Române
Ion GIURCĂ – Specialist în istorie militară
Florin ROTARU – Istoric – cercetător
Jean-Yves CONRAD – Istoric- cercetător (Franța)
Prof. Mircia DUMITRESCU – membru corespondent al Academiei Române
Moderator:
Ioan CRISTESCU – director Muzeul Național al Literaturii Române
Cartea se dorește a fi un pomelnic al tuturor soldaților prizonieri trecuți la cele veșnice departe de țara lor. Volumul bibliofil este o continuare a proiectului dedicat tuturor soldaților căzuți la datorie pentru țara lor. Apariția acestui volum nu ar fi fost posibilă fără relatările istorice ale lui Jean Nouezille și cercetarea devotată a lui Jean Yves Conrad, care a pus la dispoziție lista nominală a soldaților înhumați.
„În anul 1997, de la Editura Semne, am primit cartea Calvarul prizonierilor români din Alsacia – Lorena în 1917-1918, scrisă de Jean Nouzille, unde am descoperit numele bunicului meu, Ion Dospina, decedat într-un spital din Cherbourg (Manche) pe data de 26 aprilie 1919, înhumat apoi în cimitirul eroilor din Soulzmartt. Domnul Jean-Yves Conrad mi-a obținut și certificatul lui de deces – înmânat prin Florin Rotaru. Pronia a făcut ca acest document să-l primesc după exact 100 de ani, când omagiem Centenarul statului român. Mă gândesc că poate bunicul a aflat de sfârșitul războiului și, că, spera să se întoarcă acasă de pe patul de spital, ceea ce nu s-a întâmplat. Nu am nici măcar o fotografie cu el”, afirmă prof. Mircia Dumitrescu despre ideea care a stat la baza acestui volum la care a lucrat cu smerenie și respect pentru memoria celor care au căzut la datorie.
„Tragica și puțin știuta jertfă a celor peste 2000 de soldați români morți ca prizonieri ai germanilor din Alsacia și Lorena acum un veac este un capitol de istorie națională pe care nu avem voie să-l ignorăm. «Istoria țării prin cei mici» – se regăsește aici. În fapt, acești bravi eroi morți departe de casă sunt «cei mari», care au făcut România Mare pe care nu au apucat să o vadă. În fața mormintelor închise acum o sută de ani să ne plecăm frunțile cu pietate”, scrie la începutul volumului acad. Răzvan Theodorescu.
Volumul bibliofil Războiul cel mare 1914-1918. Calvarul prizonierilor români în Alsacia și Lorena a văzut lumina tiparului la 26 aprilie 2019, într-un tiraj de 33 de exemplare. Viziunea grafică și cele zece ilustrații originale semnate olograf de Mircia Dumitrescu sunt tipărite pe hârtia manuală realizată de Vincze Laszlo & Fii din Szentendre, Ungaria. Editare text și imagine tehnoredactare Orban Anna Maria și Tibor Dumitrescu Orban.
În cadrul lansării va fi prezentat și volumul „Mémoriel des 3030 soldats roumains « Morts pour la France » durand la Grande Guerre 1916-1918”, autor Jean-Yves Conrad.
Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și SIF MOLDOVA și va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1, București.
Vă așteptăm!
Pingback: รับทำสติ๊กเกอร์
Pingback: เสือมังกร lsm99
Pingback: Morpheus8
Pingback: รับทำ SEO
Pingback: webcam tokens
Pingback: สล็อตวอเลท ไม่มีขั้นต่ำ ไม่ล็อคยูส