Astăzi în istorie – ”Operațiunea Tămădău”

La 14 iulie 1947, vicepreşedintele PNŢ, Ion Mihalache, împreună cu alţi lideri ţărănişti (Nicolae Penescu – secretar general al Partidului Naţional Ţărănesc, Nicolae Carandino – director al ziarului Dreptatea, Ilie Lazăr – membru în delegaţia permanentă a P.N.Ţ.) au căzut în aşa-numita „capcană de la Tămădău” o cursă întinsă de către Siguranţă și Serviciul Special de Informaţii care aflaseră de intenția unor fruntași PNȚ de a parăsi țara în contextul comunizării tot mai accentuate a României. Grupul de conducători ţărănişti a fost arestaţi în dimineaţa de zilei de 14 iulie când se pregăteau să se îmbarce în cele două avioane pregătite pe aeroportul de la Tămădău.

La 19 iulie 1947, Adunarea Deputaţilor a ridicat imunitatea parlamentară a demnitarilor ţărănişti, pentru a putea fi arestaţi. La 30 iulie 1947, printr-un jurnal al Consiliului de Miniştri s-a decis dizolvarea Partidului Naţional Ţărănesc: „Partidul Naţional-Ţărănesc de sub preşedinţia domnului Iuliu Maniu este şi rămâne dizolvat pe data publicării în Monitorul Oficial a prezentului Jurnal. Aceeaşi decizie de dizolvare include şi toate organizaţiile judeţene, de plasă şi comunale ale sus menţionatului partid, organizaţiile militare, de tineret, de femei şi orice alte organizaţii sau asociaţii conduse de acest partid”.

Hotărârea de dizolvare a fost urmată de o înverşunată campanie de presă împotriva Partidului Naţional Ţărănesc şi a lui Iuliu Maniu. Acesta a fost preluat din sanatoriul doctorului Ion Jovin, aflat la Bucureşti, pe bulevardul Dacia nr. 19 şi întemnițat la închisoarea Malmaison din Calea Plevnei.

 

(foto credit: https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/operatiunea-tamadau-si-arestarea-liderilor-pnt)

8 thoughts on “Astăzi în istorie – ”Operațiunea Tămădău””

  1. Pingback: view it now

  2. Pingback: where to buy magic creeper

  3. Pingback: การเล่นบาคาร่าแบบ “ฟรี” ต่างกับการใช้ “เงินจริง” อย่างไรบ้าง

  4. Pingback: sahabatqq

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top