În luna martie a acestui an se împlinesc 80 ani de la moartea celui ce a fost supranumit „diplomatul absolut”: Nicolae Titulescu.
„Unul dintre cei mai inteligenți și mai talentați diplomați ai Europei contemporane” așa îl aprecia pe Nicolae Titulescu, un alt mare diplomat al Europei interbelice, ministrul de Externe al URSS, M.M. Litvinov. În drumurile lui, de la un capăt în altul al lumii, în activitatea desfășurată în marile capitale politice ale Europei – Geneva, Paris, Londra – în contactele stabilite și relațiile avute cu pleiada șefilor de state, Nicolae Titulescu a lăsat urme de neșters în memoria și istoria Europei, cu deosebirea a celei de Sud-Est. Personalitate de excepție, marele diplomat român, Nicolae Titulescu, implicat intens în politica europeană, a jucat și rolul de fondator a două importante organizații internaționale cu rol pacifist în Balcani: Mica Înțelegere și Înțelegerea Balcanică.
Dar care a fost rolul și importanța lui Titulescu în viața politică internă a României, în anii dramatici ai Primului Război Mondial, când acesta ocupă primele poziții ministeriale?
Despre acestea și multe alte aspecte din biografia lui Nicolae Titulescu vorbește istoricul Liviu Țăranu, membru în Consiliul Fundației Europene Titulescu. – dr. Liviu Țăranu.