Lansarea volumului ”Dosarul Transnistria – istoria unui „conflict îngheţat“, de Corneliu Filip

La Fundatia Europeana Titulescu s-a lansat cartea Dosarul Transnistria. Istoria unui conflict îngheţat, scrisa de Corneliu Filip, o carte ce a fost comentata intr-o dezbatere la fel de interactiva ca si subiectul cartii.

Membrii corpului diplomatic şi istoricii specializaţi în această problemă au abordat diverse aspecte ale „dosarului transnistrean”. Dl Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale, a susţinut o prelegere si a propus ca Republica Moldova sa „adopte o abordare realistă pentru soluţionarea şi definirea conflictului, clarificându-şi ce înseamnă pentru ea acest lucru”.

Am avut placerea sa asistam la marturiile membrilor corpului diplomatic detasati in Republica Moldova la începerea conflictului care ne-au povestit despre contextul intern, despre modul în care au reacţionat atât autorităţile moldoveneşti cât şi cele române, despre primele formate de negociere şi rolul pe care România l-a avut în cadrul acestora. Istoricii prezenţi au dezbătut despre apartenenţa Transnistriei şi modul de raportare al Republicii Moldova faţă de aceasta, despre rolul jucat de România în reconstrucţia regiunii de peste Nistru în al Doilea Război Mondial. O adevarata pagina de istorie rescrisa de marturii interesante.

 

Leave a Comment

Scroll to Top