Fundatia Europeana Titulescu la Muzeul Judetean Valcea – Lansare de carte “Pro si Contra Titulescu” , “Nicolae Iorga – Nicolae Titulescu. Interferente”
Vineri, 28 septembrie, Fundatia Europeana Titulescu a lansat doua dintre cartile recent editate sub egida Fundatiei la Muzeul Judetean Valcea – Casa Simian : “Pro si Contra Titulescu” , “Nicolae Iorga – Nicolae Titulescu. Interferente”, editate sub semnatura marelui istoric si Director al Fundatiei, George G. Potra.
Din partea Fundatiei Europene Titulescu au participat Directorul Executiv, George G. Potra, Secretarul General, Adrian Marius Dobre, scriitor si ambasador, Neagu Udroiu, jurnalist si scriitor, Ion Andreita, intampinati de nume importante ale spatiului cultural valcean dintre care amintim Ion Maldarescu – Directorul Revistei “ART – EMIS”, Parintele Nicolae State-Burlusi – Directorul Editurii “Bunavestire”, Conf. Univ. Dr. Ioan St. Lazar – Presedintele Fundatiei Culturale “Antim Ivireanul”,Prof. Dr. Florin Epure – Director Executiv Directia Judeteana Culturala si Patrimoniu, Economist Emil Catrinorie – Director General Editura “Fortuna”, Prof. Gheorghe Pantelimon – Secretar General “Forumul Cultural al Ramnicului”, Pavel Clim – Asociatia Culturala “Curierul de Valcea”, Pictor Gheorghe Dican – Presedinte Uniunea Artistilor Plastici –Filiala Valcea, Scriitor Ion Barbu – Director General Ziarul “Curierul Valcea” care a moderat dezbaterea si cu generozitate a gazduit si organizat manifestatia.
Dezbaterea s-a consumat in jurul personalitatii si a omului de stat Nicolae Titulescu, asupra caruia s-au facut aprecieri constructive si principiale. In deschiderea dezbaterii au fost adresate cateva cuvinte de catre moderatorul evenimentului, scriitorul Ion Barbu :
“Aceasta manifestare o inchinam unui om, unui roman, pe care putem sa-l numim unul din cei mai mari diplomati romani din toate timpurile, Nicolae Titulescu. A fost un diplomat care a tinut la Romania Mare. Dragostea adevarata pentru istoria neamului romanesc o are inca din copilarie, de la tatal domniei sale.
Domnul George Potra are o dragoste pentru opera, viata si idealurile progresiste ale lui Nicolae Titulescu.
Titulescu a fost un om care a avut foarte multi prieteni, dar si foarte multi dusmani. Dar cel mai mare dusman al lui a fost regele Carol al II-lea, care l-a si destituit din functia de Ministru de Externe si l-a determinat sa treaca la exil. Titulescu a ramas insa acelasi om, acelasi mare roman. Nimeni altul ca Titulescu nu a iubit aceasta tara.”
Secretarul General al Fundatiei, Adrian Marius Dobre, a completat discutia cu o abordare realista a eforturilor si a proiectelor Fundatiei Europene Titulescu. Vorbind despre acest mare diplomat a sustinut :
“Nicolae Titulescu este mijlocitorul, deoarece in jurul sau se cristalizeaza ideea de patriotism, se cristalizeaza ideea de elita, de constiinta, de respect, de munca, de lucru bine facut, de reprezentare internationala, de politica externa.
Aceasta dezbatere si in acelasi tim, evocare, se suprapune peste o realitate ce descopera un vacum imens de substanta, de elitism, de personalitati –model. In acest context, Titulescu pentru mine este personajul principal, reprezinta ideea de modernitate, de umanism, de patriotism, reprezinta, daca vreti un simbol al valorilor ce nu mai pot astepta in culise. Pentru mine el reprezinta un mijlocitor, pentru ca prin intermediul lui am cunoscut oameni absolut extraordinari.
Condusi de marele sau spirit, in sufletul nostru, a celor care l-am cunoscut pe Nicolae Titulescu, fie si din carti, se regaseste dorinta de a da curs ideilor sale inca inovatoare.”
E.S. Ambasadorul Neagu Udroiu a subliniat efortul Fundatiei si a istoricului George G. Potra in recuperarea identitatii si operei lui Nicolae Titulescu:
“Intalnirea de astazi este esentialmente construita pe prezentarea a doua lucrari publicate de Fundatia Titulescu.
Termenul eroic este bland cand e vorba de a caracteriza o astfel de munca. E vorba de efortul istoricului, pentru ca fiecare fraza, fiecare termen, fiecare cuvant, trebuie verificata. Este efortul de a imagina, de a gandi, de a planifica proiectul, si apoi este stradania intelectuala, dar si fizica, pentru a gasi timp pentru elaborarea unei carti de istorie.
“Pro si contra Titulescu” exprima cel mai fidel incercarile mele pentru a va face sa intelegeti ce munca extraordinara se depune. Nu avem timp sa va prezentam tot raftul de carti scos de Fundatia Europeana Titulescu. In aceasta carte veti descoperi o realitate pe care sunt convins ca 98% dintre noi nu am banuit-o, si veti intelege esenta, de unde vin lucrurile.”
Scriitorul si jurnalistul Ion Andreita ne-a incantat cu relatari din propia sa experienta:
„Am avut sansa sa il intalnesc pe Titulescu la Casa Titulesti, dus de prietenul Zorzoliu. Titulescu o numea „Casa de la Tara”. Profesorul Zorzoliu a scris o carticica, asa-numita Casa de la Tara, amintind despre istoria casei, cate ceva despre Titulescu si relatia lui cu satul, ceva din numele lor. Ei se numisera Iconomu. Bunicul lui Titulescu fusese preot in sat, tatal lui Titulescu, cand a venit la Craiova si a pus tablita de avocat, s-a gandit ca nu cade bine Ion N. Iconomu si a zis ca va fi Ion N. Titulescu.”
Discursul autorului, istoricul George G. Potra a incununat discutia prin relatarile si aprecierile despre Nicolae Titulescu:
“Sunt multe lucruri care trec pe langa, uitam ca tara asta are niste oameni extraordinari, pe care daca i-am redescoperi, am putea sa traim altfel. Cautam sa omagiem pe acest om. Fiecare in felul sau a contribuit. Nu este vorba doar de Titulescu, este vorba de relatii internationale, de cooperare, de relatii euro-atlantice, etc.
De ce am facut aceasta carte? Ma scutesc de multe lucruri, citind cateva randuri, spunand ca „M-am intalnit cu Titulescu in urma cu peste 45 de ani. A fost sansa vietii mele. Am fost si am ramas fascinat de inteligenta sa fulguranta si de gandirea sa fertila. M-am robit voluntar unei mari si perpetue descoperiri.
Hranindu-ma din intelepciunea sa, am ajuns mai bogat in spirit si mai generos in traire, mai batran, adica mai ingaduitor in ascultare si judecati. Titulescu mi-a deschis ochii spre Europa visurilor noastre, dar mi-a indus deopotriva constiinta ca Romania este si ramane pentru mine singurul loc pe care-l pot numi Acasa, ca ea este inceput si sfarsit. Am descoperit de timpuriu testamentul politic si moral pe care Titulescu ni l-a lasat atunci cand afirma: „cei ce mor pentru o idee sunt eroi al caror unic testament este un singur cuvant: Continuati!“.
Titulescu este un univers, calea spre cunoasterea lui este un fel de mare suferinta. Nu spun despre ce am facut, ci de ce trebuie facut. Apropierea de Titulescu a insemnat mai mult de parcurgerea a 2-3 facultati.”
La final, lucrarile “Pro si Contra Titulescu” precum si “Nicolae Iorga – Nicolae Titulescu. Interferente” au fost inmanate celor prezenti de catre Directorul Fundatiei George G. Potra.
Pingback: เทรดทอง
Pingback: ซอฟต์แวร์บริหารงานบริการทำความสะอาด
Pingback: พิมพ์สติกเกอร์ฉลากสินค้าแบบม้วน
Pingback: 카지노사이트 추천
Pingback: naked women cams
Pingback: Sevink Molen