Africa sub-sahariană. Zonă cu potenţial în creştere ca factor dinamic în relaţiile internaţionale

Fundatia Europeana Titulescu a organizat astazi, 1 noiembrie 2012, impreuna cu Asociatia de Drept International si Relatii Internationale, o conferinta dedicata Africii Sub-Sahariene – Zona cu potential in crestere ca factor dinamic in relatiile internationale.

Jurnalistul si corespondentul Nicolae Melinescu si ministrul consilier Gheorghe Lupes, Secretarul Executiv al Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale, au sustinut prelegeri dedicate situatiei politice, economice si sociale din Africa Sub-Sahariana, competitiei marilor puteri si luptei pentru resursele unui continent foarte bogat. Domniile lor au dezbatut, de asemenea, relatiile Romaniei cu statele acestei regiuni, prezentand moduri si posibilitati de reluare a acestora, de aprofundare si imbunatatire.

Conferinta s-a desfasurat in prezenta E.S domnul Ambasador al Africii de Sud, Pieter Andries Swanepoel. Excelenta Sa a participat alaturi de Directorul Executiv al Fundatiei Europene Titulescu, istoricul George G Potra, de Secretarul General al Fundatiei Europene Titulescu, Adrian Marius Dobre, de membrii corpului diplomatic roman, de reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe, de reprezentanti ai comunitatii academice si de tineri pasionati de domeniul relatiilor internationale la dezbaterea unei problematici noi, rolul si importanta in crestere a Africii Sub-Sahariene pe scena globala.

Evolutiile regionale, situatia politico-economica, raportarea marilor puteri si competitia pentru resurse in Africa Sub-Sahariana au fost prezentate de domnul Nicolae Melinescu, domnia sa abordand ulterior tema relatiilor dintre Africa de Sud si Romania, relatii care „trebuie imbunatatite prin cresterea relatiilor culturale, a schimburilor de studenti deoarece acestia sunt cei care vor lua deciziile maine. De asemenea, investitiile trebuie sa creasca, trebuie incurajate”.

E.S domnul Ambasador Pieter Andries Swanepoel a completat prelegerile accentuand evolutiile economice ale regiunii, evolutii optimiste si benefice, atat pentru statele in cauza cat si pentru cele care au relatii economice cu ele: „6 dintre economiile cu cea mai mare crestere sunt cuprinse in Africa Sub-Sahariana. 60 % din populatia Africii de Sud are sub 21 de ani, ceea ce spune foarte multe. Este un continent care cu siguranta trebuie sa primeasca mai multa atentie. Beneficiile Africii de Sud nu sunt cunoscute foarte bine, ele trebuie prezentate”.

„Modelul Mandela” al Africii de Sud, ceea ce a reprezentat acesta pentru tara africana si modurile in care ar putea fi transpus in alte state au fost relatate de domnul ministru consilier Gheorghe Lupes. Domnia sa a punctat cresterea economica si oportunitatile de afaceri in aceasta regiune pentru statele occidentale, pentru Romania: „disparitia dictaturilor, masurile adoptate in domeniul economiei fac pista relatiilor de afaceri cu UE si celelalt state, productive. Africanii vor ajunge la concluzia ca statul este un instrument util, valoros, pentru a se pune pe picioare din punct de vedere politic si economic”.

Prelegerile au fost continuate de o sesiune de intrebari si raspunsuri, participantii dorind sa afle mai multe informatii de la „un om de stiinta, specialist in probleme africane”, domnul Nicolae Melinescu, asa cum sublinia Directorul Executiv al Fundatiei Europene Titulescu, istoricul George G Potra.

Acest eveniment face parte din seria conferintelor dedicate continentului african si statelor sale, evolutiilor politice, economice si culturale care au efecte asupra intregii lumi.

 

 

7 thoughts on “Africa sub-sahariană. Zonă cu potenţial în creştere ca factor dinamic în relaţiile internaţionale”

  1. Pingback: slot88

  2. Pingback: Relx

  3. Pingback: personalized hair clips

  4. Pingback: รับทำวิจัย

  5. Pingback: see this page

  6. Pingback: วิเคราะห์บอล

  7. Pingback: บอลยูโร 2024

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top