Lansarea lucrării ”Cultura şi drepturile omului. Identitate, diversitate, multiculturalism” de Ion Diaconu

La Fundatia Europeana Titulescu s-a desfasurat astazi, 30 octombrie, un eveniment dedicat problematicii drepturilor omului si culturii, identitatii culturale, diversitatii si multiculturalismului, prin lansarea volumului „Cultura si Drepturile Omului”, scris de domnul ambasador Ion Diaconu.

Evenimentul de lansare a generat o dezbatere in jurul raportarii statelor la drepturile omului, Directorul Executiv al Fundatiei Europene Titulescu, istoricul George G Potra, domnul ambasador Ion M. Anghel,  domnul ambasador Constantin Vlad si domnul ambasador Neagu Udroiu discutand despre gradul in care acestea sunt respectate, cum sunt interpretate si definite in dreptul international.

Un element inedit in cadrul dezbaterii a fost folosirea mai multor perspective pentru a trata acelasi subiect: o perspectiva istorica, o perspectiva bazata pe jurisprudenta internationala, una jurnalistica, filosofica, sociologica si chiar antropologica.

Invitatii au salutat editarea cartii „Cultura si Drepturile Omului”, o abordare noua a acestei probleme care poate fi de folos tinerilor diplomati sau cercetatorilor relatiilor internationale. Lucrarea este in acelasi timp si o crestomatie a legislatiei internationale in domeniul drepturilor omului, ea cuprinde referiri la cele mai importante documente si declaratii universale dedicate protejarii acestora. De asemenea, acestea sunt explicate si exemplificate, pentru o mai buna intelegere.

Directorul Fundatiei Europene Titulescu, moderatorul evenimentului, a afirmat ca „este pentru prima data cand tema drepturilor omului, formulata in acest fel, ocupa un rol central. Este o carte insolita, insasi parcurgerea sumarului arata ca este o abordare structuralista, o combinatie din perspectiva juristului, dar si a filozofului, pentru ca nu este doar o carte de drept international, ci una de cultura”.

Identitatea culturala, importanta prezervarii drepturilor omului si necesitatea raspandirii acestor idei au fost punctate de domnul ambasador Ion M Anghel, domnia sa afirmand ca relatia intre cultura si drepturile omului este cuprinsa foarte clar in lucrare:„cartea scrisa este una juridica iar reperul este dreptul la cultura. Domnul Diaconu demonstreaza acest lucru folosind documente, tratate internationale, diverse declaratii”.

Volumul lansat a fost prezentat dintr-o perspectiva filozofica de catre domnul ambasador Constantin Vlad care a vorbit despre importanta si consecinta migratiei, despre ciocnirea civilizatiilor si modul de interactiune al culturilor: „din punctul de vedere al problematicii acestei carti, sunt doua probleme care preocupa atat comunitatea stiintifica cat si pe cea politica: problema comunitatilor de migranti care se raspandesc in toata lumea dezvoltata si problema relatiilor intre marile culturi ale lumii”.

E.S domnul Ambasador Neagu Udroiu a intreprins un excurs conceptual si structural al lucrarii, pentru a sublinia seriozitatea cu care autorul a tratat subiectul cartii si a scris acest volum.

Autorul lucrarii, domnul ambasador Ion Diaconu, a relatat celor prezenti modul in care a fost convins sa scrie aceasta carte: „am pornit acest demers constantand ca discriminarea nu se mai practica pe baza de infatisare, trasaturi fiziologice, ci pe baza diferentelor de cultura. Dreptul la diferenta ocupa un loc important in lucrare, diversitatea decurge din acest drept”. Domnia sa a vorbit despre legatura din globalizare, cultura si grupuri minoritare, cat si despre identitatea culturala si necesitatea pastrarii acesteia.

Identitatea culturala, multiculturalismul si diversitatea culturala sunt subiecte care vor fi dezbatute in viitoare evenimente organizate de Fundatia Europeana Titulescu, lansarea de carte de astazi deschizand seria conferintelor dedicate acestei sectiuni a dreptului international.

 

1 thought on “Lansarea lucrării ”Cultura şi drepturile omului. Identitate, diversitate, multiculturalism” de Ion Diaconu”

  1. Pingback: รับทำสติ๊กเกอร์

Leave a Comment

Scroll to Top