Astazi, 4 octombrie, la Fundatia Europeana Titulescu a avut loc un eveniment editorial, lansarea celui de-al patrulea volum „Pagini din diplomatia Romaniei”, colectie coordonata de membri ai corpului diplomatic roman, E.S domnul Ambasador Ion M. Anghel, E.S domnul Ambasador Lucian Petrescu si E.S domnul Ambasador Valeriu Tudor, aparuta sub egida Asociatiei Ambasadorilor si Diplomatilor de Cariera din Romania.
Directorul Executiv al Fundatiei Europene Titulescu, istoricul George G Potra, a moderat dezbaterea sustinuta de Prof. Univ. Dr. Viorica Moisuc, de Prof.Univ.Dr Ioan Scurtu si de E.S domnul Ambasador Ion M. Anghel.
„Acest eveniment editorial constituie rezultatul observatiei si analizei unor diplomati de cariera, care radiografiaza si reconstituie momente de semnificatie din istoria politicii externe ale Romaniei pe parcursul ultimilor 50 de ani” a afirmat in deschiderea dezbaterii Directorul Executiv al Fundatiei, istoricul George G. Potra. Domnia Sa a continuat spunand ca:
„In aceste volume si-au exprimat punctele de vedere, si-au dezvoltat experienta profesionala, au adus informatii 44 de autori, despre activitati care tin de diplomatia bilaterala sau despre diplomatia multilaterala.
Intr-o perspectiva larg cuprinzatoare, autorii aduc in prim plan idei, concepte, initiative, proiecte, demersuri care au stat la baza diplomatiei romanesti, si au jalonat anii ei de prezenta activa si inteligenta pe scena internationala”.
Din perspectiva istoricului, Prof. Univ. Dr Viorica Moisuc a accentuat importanta acestei colectii de volume atat pentru studierea si intelegerea trecutului romanesc, cat si pentru mostenirea culturala a romanilor deoarece informatiile din cadrul capitolelor umplu niste goluri ramase in istoria diplomatiei romanesti din a doua jumatate a secolului XX. Doamna Moisuc a reliefat o idee din studiul E.S domnul Ambasador Constantin Ene care spune ca:
„Trebuie spus cu durere faptul, asa cum a reiesit nu dupa mult timp, ca pentru generatia de diplomati pe care o reprezentam, cele trei momente, presedentia OSCE, intrarea in NATO, intrarea in Uniunea Europeana au fost din pacate si un fel de final de istorie pentru capacitatea Romaniei de a sti sa conteze printre tarile Europei, sa se faca respectata si apreciata. Pentru simplul motiv ca in continuare Romania a ales sa nu se faca auzita. E dureros lucrul acesta”.
Scriitorul si publicistul Corneliu Vlad, fost corespondent diplomatic, a intarit declaratiile doamnei Viorica Moisuc, spunand ca:
„Despre aceasta tetralogie nu se va scrie si nu se va vorbi. Face parte din cartile care vor fi acoperite cu mormane de tacere pentru ca din ea, comparand cu trecutul, iti dai seama ca Romania a devenit un stat subaltern. Dupa cum demonstreaza aceste carti, diplomatii care isi respecta meseria nu ies niciodata la pensie. Daca nu ar fi fost de atata vreme aceasta ambianta din Fundatia Titulescu, daca nu ar fi existat aceasta incinta, nu stiu daca s-ar fi nascut aceasta carte cu zeci de autori. Fundatia asta e o enzema care ii indeamna pe fiecare sa scrie carti.
Cuvantul epigonii se potriveste foarte bine cand facem o comparatie a perioadei de dupa 1947 si a celei de astazi a diplomatiei romanesti. Angajamentul semper fidelis patriae, care figureaza pe copertile volumelor, nu este deloc incompatibil cu interesele noastre si cu angajamentele noastre europene si euro-atlantice si nu trebuie sa ne fie deloc rusine sa ne afirma interesul national. Interes national care este supravietuirea”.
E.S domnul Ambasador Constantin Vlad a comentat pe marginea spiritului dezbaterii, spunand ca:
„Fundatia Europeana Titulescu a avut un rol cu totul deosebit, nu pentru ca a discutat problemele diplomatiei romanesti, ci pentru ca a mentinut climatul unei dezbateri romanesti foarte serioase, temeinice, a atator probleme de interes pentru comunitatea intelectuala din Romania”.
E.S domnul Ambasador Ion M. Anghel, unul dintre coordonatorii volumelor, a impartasit celor prezenti motivele punerii pe hartie a experientei diplomatilor de cariera, modul in care a fost primita aceasta tetralogie. Vorbind despre suveranitate si despre soarta diplomatiei, E.S domnul Ambasador Ion M Anghel s-a referit la cazul partajarii competentelor intre UE si state:
„Unde incepe competenta, in tratatul de la Lisabona scrie, dar scrie „competentele Uniunii Europene sunt cele care sunt prevazute, in primul rand, celelalte care nu sunt ale Uniunii Europene sunt ale statelor”. Deci noua ne ramane ce ne mai ramane…?! Dinamica este asa, de la 0 sau 1 pana la sfarsit, sau pentru noi, de la totul pana la nimic, sau aproape nimic. Pentru ca aceasta este logica, integrarea inseamna o extindere a competentelor, prin urmare tot ceea ce tine de integrarea europeana inseamna o comanda care se exprima pe planul competentelor cu extindere, pe planul suveranitatii cu o reducere foarte mica.”
Dezbaterea a fost incheiata de Prof. Univ. Dr. Ioan Scurtu care a vorbit despre importanta ultimului volum, dar si despre starea diplomatiei romanesti in prezent:
„In legatura cu viziunea diplomatiei romanesti, apare o retragere din problematica internationala unde noi aveam deja niste pozitii bine castigate. Suntem tratati in UE ca cetateni de rangul doi pentru ca asa ne place, pentru ca asa acceptam sa fim tratati. Ar trebui sa luam exemplul Poloniei care am vazut cu cata indarjire, cu cata vehementa isi sustine punctele de vedere si castiga. Castiga material, diplomatic, dar castiga si respectul lumii. Daca noi am ajuns in situatia in care am ajuns in aceasta vara, Romania era oaia neagra a Europei, asta s-a datorat si politicii externe romanesti, atitudinii oficialilor romani.
Nu cred ca este sfarsitul diplomatiei, din foarte multe puncte de vedere, trebuie sa fie inceputul diplomatiei, sa stim ca avem si noi un loc. Nu ar trebui sa se ia nicio masura peste capul Romaniei. Problema este sa fim prezenti, sa ne spunem punctul de vedere.”
Reamintim cuvintele Directorului Executiv al Fundatiei Europene Titulescu, George G Potra:
„Este important ca acest act sa fie facut, de a spune inca o data in aceasta Casa, sub auspiciile lui Titulescu, sa ne recunoastem valorile, sa ne impunem valorile si sa refuzam faptul ca unii, fara autoritate intelectuala, fara autoritate profesionala, lipsesc istoria politicii externe romanesti sau a diplomatiei romanesti de acesti 50 de ani. Atacul este la istoria acestui popor, la istoria politicii externe si a istoriei diplomatiei.”
Pingback: PrEP
Pingback: จุดเด่นของ Zincbet พนันออนไลน์
Pingback: คาเฟ่อารีย์
Pingback: radiesse
Pingback: treesap thc
Pingback: หัวพอต Marbo