Lansarea volumului ”Românii, Basarabia şi Transnistria”, ediţia a II-a revăzută şi adăugită, de Ioan Popa și Luiza Popa

Fundatia Europeana Titulescu a gazduit astazi lansarea celei de-a doua editii a volumului „Romanii, Basarabia si Transnistria”, lucrare scrisa de Ioan Popa si Luiza Popa. Volumul prezent nu este o simpla reeditare, acesta cuprinde noi informatii prezentate in peste 150 de pagini adaugate de autori in aceasta noua editie.

Au participat la dezbatere, aducand in discutie subiecte si paralele interesante, E.S domnul Ambasador Neagu Udroiu, domnul prof.univ. Ilie Badescu, domnul prof.univ. Vasile Morar si domnul prof.univ. Mihai Miron.

Directorul Executiv al Fundatiei Europene Titulescu, istoricul George G Potra, a fost moderatorul evenimentului de astazi, domnia sa deschizand discutia prin prezentarea importantei celei de-a doua editii a volumului:

„Astazi vorbim despre un demers stiintific. Este o carte serioasa, nu este o carte de literatura. Ea se intemeiaza pe multe alte carti, pe documente inedite, de la o editie la alta a fost imbogatita prin documente desecretizate care aduc in prim plan lucruri ascunse. Cartea s-a bucurat de interes in tara si strainatate, datorita subiectului. Acest subiect nu a fost tratat, nu a intrat prea des, prea amplu in cercetari. Subiectul acesta nu este doar de interes istoric, este despre ceva care ne doare, care ne priveste, care ramane ca o rana pentru noi”.

Subliniind relevanta informatiilor aduse de carte, domnul Ioan Popa a afirmat ca este un demers stiintific de a face cunoscute evenimentele care au avut loc in Basarabia, de a aduce la lumina lucruri ramase necunoscute pana acum: „Noile documente pot pune in alta lumina fatetele intamplarilor de atunci. Noi am dezvoltat unele probleme in capitolele cartii. Am vorbit despre deciziile luate de Stalin, Churchill, despre abandonul Occidental, despre situatia Basarabiei”.

O interesanta comparatie a fost facuta de E.S domnul Ambasador Neagu Udroiu, intre Finlanda – regiunea Karelia si Republica  Moldova – Transnistria. Domnia sa a relatat modul de recuperare al unei parti a Kareliei de catre Finlanda si despre situatia actuala a Basarabiei. In incheiere, E.S domnul Ambasador a spus „este pacat sa nu tinem in mana o asemenea carte, stiindu-i valoarea intrinseca, mai ales dupa ce intelegem ca este o carte de raft. O putem pune in bliblioteca si reveni apoi, ori de cate ori vrem, sa revizuim lucrurile fata de acest subiect. Este vorba de un tratat in sensul cel mai frumos al cuvantului”.

Profesorul universitar Ilie Badescu a subliniat meritele cartii, in special datorita abordarii autorilor, punctand ca „lucrarea aceasta aduce o ilustrare a paradigmelor de analiza regionala, geopolitica, pe care a pus-o in discutie Simion Mehedinti, acesta a spus clar ca geopolitica securitatii statului roman depinde de cele cinci repere geopolitice, el trebuie sa faca politica in cinci directii: istmul ponto-baltic, Carpati, Dunare, Marea Neagra si stramtori. Autorul prezentei carti este cel care continua ceea ce a fost in perioada interbelica, el ridica actul de cunoastere la importanta sa strategica”.

Lucrarea aduce si o perspectiva filozofica, prezentata de profesorul universitar Vasile Morar: „nu este deloc neimportant ca aceasta carte sa fie discutata in termenii de dupa 11 septembrie, ce facem pentru generatiile viitoare, ce responsabilitate avem pentru generatiile viitoare in masura in care se va continua cu aceste paradigme. Aceasta carte este despre modul in care gestionam memoria buna, dar si memoria rea, care ne incurca de multe ori.”

Importanta lucrarii pentru generatia de astazi a fost prezentata si de profesorul universitar Mihai Miron. Domnia sa a mentionat ca aceasta generatie doreste sa cunoasca istoria Romaniei, evenimentele care au avut loc dupa Primul Razboi Mondial, cartea fiind un instrument foarte folositor in acest demers. „Totusi, trebuie sa credem ca cei care vor veni dupa noi vor fi in stare sa inteleaga si sa lucreze pentru unirea cu Basarabia, chiar si numai in idei”, a subliniat domnul Miron.

In incheiere, editorul cartii, Ion Pavel, a adaugat cateva cuvinte despre lucrare si despre modul in care aceasta l-a captivat. Mai mult, domnia sa a povestit o experienta personala, promisiunea facuta invatatorului sau ca va aduce Basarabia inapoi: „in viata mea de scolar, in 1948, la 30 de ani de aniversare a unirii Basarabiei cu Romania, invatatorul ne povestea despre pierderea Basarabiei si despre speranta ca se va intoarce la noi. M-am ridicat in picioare, si cu naivitatea celor 14 ani, am spus ca atunci cand o sa fiu mare, o sa aduc Basarabia inapoi. Putere nu mai am acum sa duc la bun sfarsit aceasta promisiune, dar raman cu speranta ca generatiile viitoare vor aduce Transnistria inapoi”.

Volumul „Romanii, Basarabia si Transnistria” nu este o simpla carte, este o marturie a evenimentelor care au marcat viata romanilor de peste Prut.

30 thoughts on “Lansarea volumului ”Românii, Basarabia şi Transnistria”, ediţia a II-a revăzută şi adăugită, de Ioan Popa și Luiza Popa”

  1. barbaresso emanuel dan

    buna ziua va rog frumos a lua legatura cu autorii pt a lua si eu aceasta carte contra cost romanii basarabia transnistria editia a doua nu prima de ioan popa luiza popa . barbaresso emanuel dan 0732192803 sos iancului nr 21 bl 106a sc b et 10 ap 88 sector 2 of post nr 39 cod 021715. multumesc frumos anticipat

  2. Pingback: Online medicatie kopen zonder recept bij het beste Benu apotheek alternatief in Amsterdam Rotterdam Utrecht Den Haag Eindhoven Groningen Tilburg Almere Breda Nijmegen Noord-Holland Zuid-Holland Noord-Brabant Limburg Zeeland Online medicatie kopen zonder r

  3. Pingback: Online medicatie kopen zonder recept bij het beste Benu apotheek alternatief in Amsterdam Rotterdam Utrecht Den Haag Eindhoven Groningen Tilburg Almere Breda Nijmegen Noord-Holland Zuid-Holland

  4. Pingback: ดีเอ็นเอเบท

  5. Pingback: ดูสารคดีออนไลน์

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top